Kosmonauti z ISS připravili stanici na přílet Progressu

Moskva - Americký kosmonaut Michael Barratt a jeho ruský kolega Gennadij Padalka z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) úspěšně nainstalovali kotvicí kužel na ruský servisní modul Zvezda (Hvězda). Vesmírná stanice je nyní připravena na listopadový přílet ruské nákladní lodi Progress. Ta přiveze na ISS vědecký modul MRM 2, který bude sloužit jako přídavné přístaviště pro ruská vesmírná plavidla. Vesmírné agentury označily dnešní servisní úkon astronautů za "vnitřní vesmírnou procházku", protože část modulu byla odtlakována. Dvojice tak musela pracovat v ruských skafandrech Orlan-MK.

Operace začala v 8:55 SELČ a skončila po 12 minutách. Kosmonauti začali oproti původním plánům kvůli problémům se vzduchovým uzávěrem pracovat o deset minut později. Tlak v kabině totiž neklesal tak rychle, jak technici očekávali.

Na ISS je nyní šestičlenná posádka

Padalka, který je velitelem stanice, a Barratt před týdnem v pátek nainstalovali na Zvezdu kotvicí port a antény, které pomohou s automatickým uchycením modulu MRM 2. 

Posádka ISS se v květnu rozrostla ze třech na šest členů. V sobotu 13. června by měl z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě odstartovat raketoplán Endeavour, který na orbitální komplex dopraví nového člena posádky Američana Tima Kopru. Ten vystřídá Japonce Kiočiho Wakatu.

Vydáno pod