Švédští potápěči našli sovětskou válečnou ponorku

Stockholm - Švédští potápěči našli blízko Alandského souostroví v Baltském moři mezi Finskem a Švédskem vrak sovětské ponorky třídy S. Je dlouhý 78 metrů. Ponorku potopila švédská nebo finská mina v lednu 1940. Na palubě tehdy zemřelo všech 50 námořníků, včetně velitele třinácté ponorkové baltické divize. Pátrání začalo před deseti lety. O objevu již byly informovány úřady jak ve Švédsku, tak i na Alandských ostrovech, které patří Finsku. Zpráva o nálezu byla předána i ruskému velvyslanectví ve Stockholmu.

Při pátrání tým hledal ve švédských, finských i ruských archivech. Ponorka S-2 byla totiž potopena při takzvané Zimní válce mezi SSSR a Finskem, kdy Stalinovo Rusko koncem listopadu 1939 napadlo sousední Finsko. Po tvrdých bojích za extrémně chladných zimních podmínek bylo nakonec Finsko 13. března 1940 donuceno ke kapitulaci.


„Je to jako chlapecký sen, hledali jsme ji deset let. Všichni se zajímáme o historii a právě ponorky nás velmi přitahují,“ řekl k objevu jeden z šestice potápěčů, kteří vrak objevili. Podle něj není pochyb o tom, že ponorka při svém ztroskotání najela na minu. Střední část plavidla leží na dně asi 25 metrů od zádi a předek byl výbuchem zcela zničen.

Část nalezené sovětské ponorky
Zdroj: ČT24