Palau přijme 17 Ujgurů z Guantánama

Melekeok - Tichomořský ostrov Palau přijme 17 vězňů z americké věznice Guantánamo na Kubě. Jedná se o skupinu čínských muslimů - Ujgurů. Kdyby se vrátili do své země, nedá se zaručit jejich bezpečnost. Ostrov Palau má diplomatické styky s Tchaj-wanem, ale s Čínou ne. Jeho prezident se rozhodl vyhovět americké žádosti na dočasné převzetí několika vězňů podezřelých z terorismu. Jednotlivé případy ale ještě bude třeba posoudit.

Palauský prezident Johnson Toribiong potvrdil, že americká vláda požádala o přijetí Ujgurů minulý týden a jeho země se cítí „poctěná a hrdá“ možností usídlit zadržované patřící k čínské ujgurské menšině v rámci humanitárního gesta.

Čínští Ujgurové byli zadrženi v Afghánistánu a v roce 2002 přepraveni na Guantánamo. Postupně byli obvinění zbaveni, a to jak Pentagonem, tak ministerstvem spravedlnosti, ale Kongres odmítl, aby jim byl povolen vstup na území USA.


Palau tvoří osm hlavních ostrovů a více než 250 ostrůvků. Leží asi 800 kilometrů východně od Filipín a oblíbený je turisty i milovníky potápění. Má 20 tisíc obyvatel.

Vězni na Guantánamu
Zdroj: ČT24