Rada bezpečnosti se shodla na textu rezoluce o sankcích proti KLDR

New York - Pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN se spolu s Japonskem a Jižní Koreou shodli na textu nové rezoluce proti Severní Koreji. Dokument prý rozšiřuje sankce proti Pchjongjangu kvůli nedávnému testu jaderné zbraně a zkouškám balistických raket. Hlasovat o textu se bude v pátek. Ruská agentura Interfax předtím oznámila, že Severní Korea chce vypustit další raketu.

Podle textu rezoluce Rada bezpečnosti trvá na tom, aby KLDR neprováděla žádné další jaderné ani raketové testy. Dokument státy OSN vyzývá, aby se Severní Koreou neuzavíraly žádné finanční dohody, s výjimkou humanitárních. Žádá také, aby byly prohledávány podezřelé severokorejské nákladní lodě, zakazuje také poskytovat podezřelým severokorejským plavidlům pohonné hmoty.

Návrh rezoluce se bude projednávat na setkání 15 států, které jsou členy Rady bezpečnosti už tento týden. Rozhodnutí o případném zpřísnění sankcí vůči Severní Koreji by mohlo být známo v pátek. Agentuře Reuters to sdělil neznámý diplomat.

Rusko a Čína nechtějí KLDR provokovat

Po zpřísnění sankcí vůči KLDR volají hlavně Spojené státy a Japonsko, které se obávají severokorejského jaderného programu. Rusko a Čína ale razí smířlivější cestu, vyzývají k opatrnosti v postupu vůči KLDR. Dva diplomaté ze zemí stálých členů Rady bezpečnosti v úterý uvedli, že Čína pravděpodobně již souhlasila s návrhem rezoluce, který předložily USA. Rusko však vyjádřilo další obavy.

Pchjongjang provedl v květnu podzemní jaderný test a odpálil několik raket krátkého a středního doletu. Jižní Korea počátkem června upozornila, že její severní soused připravuje zkušební odpálení rakety dlouhého doletu schopné dosáhnout území Spojených států a raket středního doletu, které mohou zasáhnout Jižní Koreu a Japonsko.