Německý novinář vidí za Haiderovou smrtí atentát

Klagenfurt (Rakousko) - Nejednalo se o nehodu, ale o pečlivě připravovaný atentát - tak ve své knize hovoří o smrti kontroverzního korutanského hejtmana Jörga Haidera, který se loni v říjnu zabil při autonehodě, německý novinář Gerhard Wisnewski. Na 255 stránkách autor líčí Haiderovu smrt jako záhadu, zpochybňuje výsledky vyšetřování a dochází k závěru, že „ve skutečnosti mluví všechny okolnosti pro pečlivě zinscenovaný atentát“.

Haider stál několik let v čele populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ), patřil k výrazným rakouským politikům. Po neshodách ale stranu opustil a založil populisticky zaměřený Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ). Podle vyšetřovatelů za nehodu mohl sám Haider, který vůz řídil. V krvi měl prý 1,8 promile alkoholu. Při předjíždění nezvládl řízení a vyjel ze silnice.

Vůz narazil do sloupu a několikrát se převrátil. V místě byla povolená rychlost maximálně 70 kilometrů v hodině, Haider jel rychlostí přinejmenším 142 kilometrů za hodinu. Důkazy o tom, že by vůz někdo předem poškodil, se nenašly.

„Vyšetřovatelé to zfušovali“

Autor nové knihy podle APA míchá spekulace o příčinách Haiderovy smrti s citáty z novin a s výsledky vlastního pátrání. Z tohoto mixu spřádá teorie o tom, že byl do politikovy smrti někdo zapleten. Podle jeho závěrů „státní zástupci zazdívají, svědci zůstávají anonymní nebo nejsou, policejní vyšetřovatelé to zfušovali“.

Wisnewski je přesvědčen o tom, že Haiderovo auto rozdrtilo jiné vozidlo. Při pohledu na vrak měl prý dojem, že podobnou nehodu už někde viděl. Připomínala mu prý havárii šéfa německé banky z listopadu 1989, který přišel po bombovém útoku o život ve svém mercedesu.

Už v předmluvě autor podle APA naznačuje, že při svém pátrání měl co dělat „s tvrdou dvojí morálkou všech politicky korektních“. Tito lidé mu prý jasně dávali najevo, že je vlastně jedno, „když někdo zavraždí pravičáka“. Podle APA některé popisy v knize připomínají spíš předlohu k „béčkovým filmům“. Novinář si už stihl vysloužit označení teoretik konspirací.

Havarovaný vůz rakouského pravicového politika Jörga Haidera
Zdroj: ČT24