Brown po volební porážce navrhuje parlamentní reformy

Londýn - Britský premiér Gordon Brown dnes vystoupil v parlamentu, kde po těžké porážce v evropských volbách navrhl řadu reforem. Vyslovil se pro změny ve volebním systému a přislíbil zveřejnění a přezkoumání všech poslaneckých výdajů. Přes drtivou porážku v posledních volbách však odstoupit nehodlá.

Brown po sérii kritik na jeho osobu a na vládní labouristy přešel do protiútoku. V dnešním projevu v parlamentu dal najevo, že má dostatek politické síly a vůle dovést parlament k řádným volbám v květnu příštího roku.

Šéf opozičních konzervativců David Cameron však v parlamentní debatě prohlásil, že Brown se pouze snaží odvést pozornost od volebních porážek a od nestability své vlády. Znovu vyzval Browna, aby vypsal parlamentní volby. Brown takovýto krok však zatím odmítá.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Všechny výdaje budou muset poslanci zveřejňovat

Britským parlamentem otřásl za poslední měsíc skandál kolem pochybných výdajů poslanců, které se týkaly zejména nákladů na chod poslaneckých bytů. Brown proto dnes vyhlásil řadu kroků, které by takovéto zneužití měly do budoucna zamezit. Všichni poslanci budou mít povinnost zveřejňovat své výdaje v souvislosti s poslaneckým mandátem na internetu. Navíc bude ustaven nový, na parlamentu nezávislý, auditorský úřad, který bude přezkoumávat každý výdaj.

Brown se také zaměřil na širší otázky a uvedl, že vláda navrhne změny volebního systému. Britové mají pro každé volby v podstatě jiný systém, Brown by proto chtěl vše sjednotit a zjednodušit. I když se přímo nevyslovil pro změnu nynějšího většinového systému, připomněl návrhy kombinující většinový a poměrný systém. Vyloučil však, že by do parlamentních voleb uspořádal referendum o změně způsobu hlasování.

Vyslovil se také pro konzultace o zavedení písemné ústavy, doposud byla založena na řadě podzákonů a jejich verbální interpretaci. To sice přináší značnou flexibilitu, ale zároveň také ne příliš jasné výklady. Brown by navíc chtěl přenést některé pravomoci z panovníka a premiéra na parlament.

Ušetřena nebyla ani horní sněmovna

Rozsáhlá reforma by se měla také dotknout Sněmovny lordů, která by měla být v budoucnu volena. S tímto nápadem přišli labouristé však již před dvanácti lety a nic se od té doby nestalo. Brown nyní na tuto reformu spěchá, experti se shodují, že se chce pouze zalíbit určité skupině voličů. Navíc se zdá, že během dvanácti měsíců do řádných voleb takto radikální změnu ani vláda nestihne uskutečnit.

Brownova Labouristická strana propadla v místních volbách a v evropských skončila na bezprecedentním třetím místě, když získala necelých 16 procent hlasů. Jedním z důvodů byl i poslanecký skandál. Proti Brownovi se postavilo několik jeho ministrů a labouristických poslanců, ale premiérovi se zatím podařilo se ve funkci udržet.