Mexická chřipka znovu útočí. Blíží se k pandemii?

Brusel - V unii za posledních 24 hodin vzrostl počet nakažených o 184. Nejrychleji přibývají nemocní v Anglii, právě tam denně přilétá nejvíc letů z Ameriky. A Světovou zdravotnickou organizaci děsí i situace u protinožců, Austrálie hlásí přes 1200 nakažených, což je oproti minulému týdnu čtyřnásobný nárůst.

Do problémů se dostal také starosta New Orleans Ray Nagin, který skončil v karanténě v Šanghaji poté, co se infekce objevila v letadle, kterým se z Austrálie vracel. Epidemie se děsí i Nový Zéland, pokud by ostrov virus zasáhl, mohl by podle prognóz nakazit až polovinu obyvatel.

První úmrtí způsobené mexickou chřipkou oznámila včera Kolumbie. Obětí se stala 24letá žena, která žila v chudinské čtvrti hlavního města Bogoty. Byla hospitalizována, ale nakonec v pátek nemoci podlehla.

Reportáž Markéty Hýlové a Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Světová zdravotnická organizace (WHO) registruje na celém světě 140 smrtelných případů nové chřipky. Nejhůře zasaženo je Mexiko, kde si virus H1N1 vyžádal 108 obětí na životech, dále pak Spojené státy či Kanada. V Mexiku onemocnělo již více než 6130 lidí, avšak podle tamního ministerstva zdravotnictví má šíření viru neustálou tendenci klesat. WHO nicméně v současnosti zvažuje, jestli má vyhlásit stav chřipkové pandemie, a to po více než 40 letech.