Ahmadínežád obvinil na konci volební kampaně své rivaly z urážky hlavy státu

Teherán - V Íránu skončila kampaň před prezidentskými volbami. Současný prezident a zároveň jeden z kandidátů Mahmúd Ahmadínežád ji zakončil obviněním svých rivalů z urážky hlavy státu. Na předvolebním shromáždění v Teheránu přirovnal taktiku protivníků k praktikám Adolfa Hitlera. Íránský zákoník trestá urážku hlavy státu dvěma lety vězení.

Ahmadínežádovi soupeři na mítincích tvrdili, že prezident národu zatajuje informace o skutečném stavu ekonomiky, když až do úterka tvrdil, že země si drží 15procentní inflaci namísto skutečných 25 procent. „Nikdo nemá právo urazit prezidenta, což oni udělali. Je to zločin, který má být potrestán vězením. Takové útoky proti vládě jsou návratem k Hitlerovým metodám. Lži a obvinění se opakují tak dlouho, až jim všichni uvěří,“ komentoval situaci íránský prezident.

V ulicích vládne velké napětí, na to, aby nepřerostlo v otevřené nepokoje, dohlíží ve městě přes 200 000 příslušníků bezpečnostních sil. Soupeřící tábory se zatím napadají hlavně slovně a navzájem se obviňují z kupování hlasů.

Musáví: Jsem stejný Mír Hossein jako v raných letech revoluce

Nejsilnější ze tří Ahmadínežádových soupeřů je premiér z 80. let Mír Hossein Músáví. Ten kandiduje za reformní křídlo a je velkým kritikem současné hlavy státu. Tvrdí, že chce Íránu vrátit ztracenou důstojnost. „Slibuji, že neustoupím z cesty, kterou jsem nastoupil. Nevzdám se svých myšlenek. Jsem stejný Mír Hossein jako v raných letech revoluce,“ ujišťoval Musáví.

První kolo voleb bude v pátek. Už dnes se ale nesmí nikdo z kandidátů věnovat kampani. Výsledky je těžké odhadnout, protože v Íránu se nedělají průzkumy veřejného mínění.

Vydáno pod