Francouzská rozvědka: Na palubě letu Air France žádné podezřelé osoby nebyly

Paříž - Francouzská tajná služba popřela informace médií, že na palubě havarovaného airbusu společnosti Air France byly osoby napojené na islámský terorismus. Pátrání po obětech neštěstí z minulého týdne mezitím pokračuje a podle brazilské armády potrvá nejméně do 19. června. Během středy nebylo nalezeno žádné další tělo obětí, jen řada dalších trosek letadla. Společnost Air France také odmítla spekulace, že kvůli havárii airbusu nechá tato letadla z bezpečnostních důvodů na zemi. Potíže v uplynulých dnech ale zaznamenala i další letadla jiných leteckých společností.

Mluvčí francouzské rozvědky v noci na dnešek popřel, že by jeho organizace našla na seznamu cestujících havarovaného letadla jakákoliv podezřelá jména. „To neznamená, že by nemohla být na nějakém seznamu podezřelých, ale na našem to nebylo,“ zdůraznil. Reagoval tak na středeční informace médií, podle nichž francouzská rozvědka DGSE prověřuje dvě podezřelá jména mezi cestujícími letu AF 447, zda nejde o osoby registrované v souvislosti s vazbami na teroristy.

Ani jiné rozvědky zapojené do vyšetřování nemají žádné informace o teroristických vazbách na let Air France 447. Brazilská federální policie prověřovala videozáběry cestujících nastupujících do letadla kvůli identifikaci nalezených těl, a nikoli kvůli odhalování nějakých podezřelých z terorismu, uvedla mluvčí policie.

Telefonát Andora Šándora (zdroj: ČT24)

Airbus hrozí žalobami

Airbus odmítá spekulace ohledně bezpečnosti svých letadel v rámci vyšetřování katastrofy a dnes pohrozil žalobami. Rozhodně přitom popřel dnešní tvrzení francouzského deníku Le Figaro, že Airbus hodlá vyzvat k odstavení všech letadel A330 a A340, dokud se u nich nevymění venkovní rychloměry. Ty se začaly označovat za možnou příčinu zřícení letounu A330 do Atlantiku.

„Proti podobným nezodpovědným článkům zahájíme soudní řízení,“ reagoval mluvčí Arbusu. Zdůraznil, že Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) vydala prohlášení, v němž ujišťuje, že používání všech airbusů je „naprosto bezpečné“.

Problémy mají i další letadla

Nouzovým přistáním na ostrově Guam v Tichomoří skončil let Airbusu A330. Stroj mířil z japonské Ósaky do Austrálie, když piloti viděli plamen a kouř v kokpitu. Oheň uhasili a stroj společnosti Jetstar bez problémů přistál. Nikomu z dvou set lidí na palubě se nic nestalo.

Další nouzové přistání hlásí ruský Aeroflot. Letadlo se 120 lidmi bezpečně dosedlo v Novosibirsku kvůli prasklině předního skla.

Ve středu musel nouzově přistát ve východokanadském Halifaxu americký Boeing letící z New Yorku do Curychu. Důvodem byl požár na toaletě, který se ale podařilo zlikvidovat hasicím přístrojem. Na palubě bylo 194 cestujících a 12členná posádka, do nemocnice k ošetření byla odvezena jedna osoba.

Problémy s motorem přiměly ve středu posádku Airbusu A320, aby se krátce po startu vrátila zpět na letiště v Las Palmas na ostrově Gran Canaria. Nikdo přitom nebyl zraněn. Na palubě bylo asi 180 osob a stroj směřoval do Osla.