Kamerun čelí vlně uprchlíků ze Středoafrické republiky

Yaoundé - Africký Kamerun se potýká s novou vlnou uprchlíků. Ze sousední Středoafrické republiky sem utíkají desetitisíce příslušníků kmene Mbororo, které z jejich domovů surově vyhánějí ozbrojené bojůvky. Členové kmene tvrdí, že jde o systematickou akci. Scénář je vždy stejný: Ozbrojenci přepadnou vesnici, unesou děti a požadují výkupné. Když rodiče odmítnou, přijdou znovu, vybijí stáda dobytka a často vraždí i jejich majitele.

„Nejhorší zvěrstva jsem zažil, když zavraždili dítě přímo před očima jeho rodičů. Ani jim ho nedovolili pohřbít. Museli ho nechat shnít, jako by to bylo zvíře,“ říká náčelník kmene Mbororo Adamou Deli Bouba. Před neustálými útoky na kmen Mbororo už ze Středoafrické republiky uteklo přes 60 tisíc lidí. Pomoci jim je podle humanitárních organizací těžké, protože se na kamerunské straně často ukrývají v lese a nehledají útočiště v uprchlických táborech.

Podle humanitárních pracovníků ozbrojenci útočí na samotnou podstatu pasteveckého života kmene Mbororo. Ten se pomalu učí žít v nových podmínkách a místo pastevectví se z jeho příslušníků stávají farmáři. Je to ale způsob života, na který dosud nikdo z nich nebyl zvyklý. Příslušníci kmene Mbororo jsou především pastevci. Pokud přijdou o svůj dobytek, nic jim nezůstane.

Kamerun čelí vlně uprchlíků (zdroj: ČT24)
Adamou Deli Bouba
Zdroj: ČT24