Útočník z muzea holokaustu obviněn z vraždy, extremismus v USA narůstá

Washington - Muzeum holokaustu má být tichou vzpomínkou na nejmasovější vraždu v dějinách. Teď se ale v jeho zdích odehrál další zločin. Ve jménu stejné ideologie, jaká zabila miliony Židů ve druhé světové válce, střílel po lidech 88letý antisemita. Ten svou nenávist vůči Židům projevoval i na svých webových stránkách. A není sám, nynější doba přitahuje k extremistům nové stoupence.

Před jednou odpoledne vešel do přísně střežené budovy muž. Vytáhl pušku a začal střílet. Smrtelně zranil jednoho strážce, pak ho srazila palba dalších členů ostrahy. Uvnitř bylo na dva tisíce lidí, střílelo se kilometr od Bílého domu. Centrum Washingtonu zažilo nebývalé policejní manévry.

Netrpělivě se čekalo na odpověď, jestli šlo o terorismus. Pak přišly záběry střelce a za pár minut i jeho jméno. Jde o 88letého muže, který byl před třiceti lety odsouzený na šest a půl roku za ozbrojené přepadení. Jeho webová stránka je plná fanatického antisemitismu a slov o nadřazenosti bílé rasy.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)


„Vůbec mě to nepřekvapilo. Pořád ještě je tolik nenávisti k Židům, homosexuálům a všem, kteří umírali v koncentračních táborech,“ komentuje to svědek střelby Todd Newman. A má pravdu. Už to nejsou časy masových shromáždění Ku-klux-klanu, ale počet extrémistických hnutí každý rok roste, za poslední dekádu o víc než polovinu.

Útočník: Deník Anny Frankové je podvrh

Finanční krize nebo černý prezident v Bílém domě, to všechno přivádí k radikálům další stoupence. Jejich spiknutí většinou úřady odhalují ve fázi brzkých příprav. Ameriku ale děsí činy osamělých pachatelů - jako v tomto případě.

Útočník z muzea holokaustu leží v nemocnici v kritickém stavu, policie ho obvinila z vraždy a ozbrojeného útoku. Nevyloučila, že mohou následovat další obvinění, včetně trestných činů souvisejících s rasismem. Muž je údajně známý odmítáním holokaustu a publikováním protižidovských materiálů. Tvrdí například, že Deník Anny Frankové, vzpomínky židovské dívky za druhé světové války, je podvrh. Muzeum holokaustu mělo právě včera uvést hru na motivy tohoto díla. Vyšetřovatelé našli kromě toho v autě útočníka adresy řady míst ve Washingtonu, které mohly být jeho dalšími cíli.

V muzeu holokaustu ve Washingtonu došlo ke střelbě. Dva strážci skončili v nemocnici. Zraněný je taky útočník, který na ně střílel.
Zdroj: Haraz N. Ghanbari/AP Photo