CIA: Bin Ládin je v Pákistánu

Washington - Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) tvrdí, že jeden z nejhledanějších mužů světa, vůdce mezinárodní teroristické sítě al-Káida, Usáma bin Ládin se skrývá v Pákistánu. Tvrdí to alespoň ředitel CIA Leon Panetta. Předákovi al-Káidy je mimo jiné připisováno naplánování útoků na cíle v USA 11. září 2001.

Když se novináři Panetty ptali na to, zda je Usáma bin Ládin v Pákistánu, odpověděl: „Podle posledních informací, které máme, to tak je.“ Nalézt tohoto muže, který je nejhledanějším teroristou světa a USA již dříve za jeho dopadení vypsaly odměnu 50 milionů dolarů, je jednou z hlavních priorit CIA. Ta proto posílila své pozice v Pákistánu i v zemích, kde se ukrývají další příslušníci al-Káidy.

Bin Ládin, po němž Spojené státy a jejich spojenci zatím neúspěšně pátrají, již několikrát po teroristických útocích z 11. září 2001 dal různými způsoby najevo, že žije. Pravidelně se objevují nahrávky s jeho poselstvím. Naposledy na začátku června kritizoval amerického prezidenta Baracka Obamu, vyzval všechny muslimy, aby mu nedůvěřovali.

Vydáno pod