Jižní Korea otevřela první vesmírné středisko

Soul - Jižní Korea se stává další zemí s vlastním vesmírným střediskem. Ve čtvrtek otevřela svůj první kosmodrom. Už na konci července by z něj měla odstartovat raketa, která na oběžnou dráhu vynese meteorologický satelit. V komplexu, který bude spravovat Korejský institut pro výzkum vesmíru (KARI), se nachází středisko pro testování satelitů, letecký simulátor a zařízení pro vývoj a zkoušení raket. V budoucnu by se zde měly vyvíjet také kosmické nosiče.

Vesmírné středisko Naro na ostrově u Kohungu, ležícím 465 kilometrů jižně od Soulu, budovali Jihokorejci čtyři a půl roku na ploše pěti kilometrů čtverečních a stálo je 310 miliard wonů (4,7 miliardy korun). Podle představitele ministerstva školství, vědy a techniky Sim Song-una se tak Korejská republika stává 13. zemí světa, která má vlastní vesmírné centrum.

Prezident I Mjong-bak při dnešním slavnostním otevření prohlásil, že se jeho země chce do deseti let zařadit mezi sedm hlavních kosmických mocností na světě. Již dříve Soul oznámil, že chce do roku 2018 postavit vlastní raketu a do roku 2025 měsíční modul.

Na konci července Korejci chystají start satelitu

Již 30. července má z nového kosmického střediska na oběžnou dráhu vyletět meteorologický satelit vlastní výroby. Na vývoji nosné rakety KSLV-1 se podílelo Rusko. Od roku 1992 vyslala Jižní Korea do vesmíru 11 družic, všechny ale ze zahraničních kosmodromů a za pomoci cizích raket.

Start satelitu se uskuteční jen několik měsíců poté, co na počátku dubna stejný krok oznámila sousední komunistická Severní Korea. Západ to však považuje za zkušební odpálení rakety dlouhého doletu a KLDR za to odsoudil.

Vydáno pod