V Íránu končí první kolo prezidentských voleb, čeká se na výsledky

Teherán - V Íránu právě končí první kolo prezidentských voleb, neslo se ve znamení enormního zájmu voličů. Největší šance ze čtyř kandidátů se přisuzují dosavadnímu ultrakonzervativnímu prezidentovi Mahmúdu Ahmadínežádovi, ohrozit by ho mohl jen reformní kandidát Mír Hosejn Músaví. Podle některých médií by Ahmadínežád mohl dnes získat přes 50 procent hlasů a uspět už v prvním kole, jehož výsledky budou známy půl hodiny po půlnoci.

Ani íránský jaderný program, ani vymazání Izraele ze světových dějin nebo zpochybňování holocaustu, ani silácké řeči vůči Americe. Nic z toho, co dělá západu tak těžkou hlavu, Íránce u volebních uren moc nezajímá. To, co žene Íránce k volbám, se dá shrnout do jediného slova: peníze, a to ve všech podobách. Ekonomická situace se zhoršuje, benzín je na příděl, třetina lidí žije pod prahem chudoby. Přesto právě chudí lidé z venkova podporují současnou vládu prezidenta Ahmadínežáda.

Íránci stáli fronty k urnám hodinu před jejich otevřením

Volební místnosti se pro 46 milionů oprávněných voličů otevřely v 5:30 našeho času a už v té době se před nimi podle agenturních zpráv tvořily fronty. Někde čekali Íránci už hodinu před otevřením mítností. Zájem o hlasování je podle předsedy volební komise na ministerstvu vnitra Kamrána Danešúa velký ve městech i ve venkovských oblastech.

Podle jednoho z ministerských činitelů dohlížejících na hlasování v deseti volebních místnostech je dosavadní nápor voličů dvojnásobný oproti minulým volbám v roce 2005. Volební účast je analytiky označována za klíčový faktor, který by mohl umožnit Músavímu svést s Ahmadínežádem souboj ve druhém kole voleb.


Músaví varuje před vměšováním ozbrojených složek

Músaví dnes v dopise duchovnímu a politickému vůdci ajatolláhu Alímu Chameneímu varoval před vměšováním revolučních gard (ideologické armády režimu) a basídžů (členů dobrovolné islámské milice) do hlasování a vyzval Íránce k hájení regulérnosti voleb. Povahu údajných „zásahů“ velitelů těchto ozbrojených složek ale Músaví neupřesnil, označil je ale za „mimořádně znepokojivé s ohledem na to, že neznáme rozsah těchto nezákonných aktů“. Představitelé gardistů v reakci vyzvali Músavího k předložení důkazů na podporu vznesených obvinění.

Kampaň skončila ve čtvrtek ráno, ale až do čtvrtečního večera ulicemi Teheránu projížděly rodiny v autech označených buď íránskou vlajkou na znamení podpory Ahmadínežádovi, nebo zelenou barvou jako znamení sympatií k Músavímu. Ten slíbil zlepšení vztahů k zahraničí a nelítostně kritizoval Ahmadínežádovu politiku minulých čtyř let. Přesto ani jeho zvolení nebude znamenat změnu íránské jaderné politiky, neboť v tomto tématu náleží hlavní slovo duchovnímu vůdci země ajatolláhu Alímu Chameneímu.