Připravena dohoda USA-EU ohledně vězňů z Guantánama

Brusel/Praha - Evropská unie se dohodla se Spojenými státy na podmínkách případného předávání vězňů z americké věznice Guantánamo do Evropy. Konečné rozhodování, zda státy vězně přijmou však bude záležet čistě na rozhodnutí jednotlivých členských zemí, přičemž Česko se žádného vězně přijmout nechystá. Dohodu dojednanou diplomaty by měli v pondělí schválit unijní ministři zahraničí. Následně ji prý asi formálně obě strany potvrdí i na nejvyšší úrovni. Jedná se o tom, že si kvůli tomu zavolají český premiér Jan Fischer s prezidentem USA Barackem Obamou.

„Česká republika jako předsednická země EU je potěšena nalezením shody mezi členskými zeměmi a Spojenými státy americkými ve věci podmínek pro předávání vězňů z Guantánama do Evropy,“ sdělilo dnes české ministerstvo zahraničí.

Fischer bude pravděpodobně volat Obamovi

Že by se kvůli formálnímu přijetí dohody sešel Obama s Fischerem, není podle diplomatických zdrojů pravděpodobné. Spíše český premiér jako zástupce českého předsednictví EU v pondělí přijede do Bruselu, kde by spolu s šéfem Evropské komise Josém Barrosem pomocí telefonu či videokonference pohovořil s americkým prezidentem. Zatím to prý ještě nebylo rozhodnuto.

Američané by na základě dohody měli Evropanům o předávaných vězních poskytovat všechny informace včetně těch důvěrných. V dohodě se zároveň podle diplomatů uvádí, že odpovědnost za uzavření Guantánama i za nalezení útočiště pro bývalé vězně je na Spojených státech. „Tato dohoda vychází vstříc USA a zároveň nezakládá povinnost pro jednotlivé členské země EU přijmout guantánamské vězně,“ doplnilo české ministerstvo zahraničí.