Přesvědčí Česko na summitu Francouze, že dovede vést unii?

Brusel - Blíží se zásadní unijní summit, který se stane pro české předsednictví závěrečnou zkouškou ohněm. Členské státy budou vybírat v Bruselu nového šéfa Evropské komise. Probírat se bude i Lisabonská smlouva a irské referendum. Závěry vrcholné schůzky budou vizitkou českého předsednictví.

Novopečený premiér úřednické vlády musí své partnery přesvědčit, že má politickou váhu a dokáže vést celou unii. A to i Francouze, kteří byli k českému předsednictví tolik kritičtí.

Už na přelomu roku Francie předávala Česku předsednické žezlo s těžkým srdcem. Hyperaktivní prezident Sarkozy sbíral za zásluhy vavříny. Francouzský tisk Čechy předem odepisoval jako nezkušené, euroskeptické, prostě špatné.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

České předsednictví je kronika katastrof

Vláda Čechů se nyní chýlí ke konci. Francouzi jsou přesvědčení, že došlo na jejich slova. Politolog z Francouzského institutu mezinárodních vztahů Philippe Moreau Defrages říká: „Nebylo to moc dobré předsednictví. Zcela jistě ne. Problémem byla politická situace v České republice, vládní krize a prezident, který při každé příležitosti kritizoval unii.“

A kritické hlasy zaznívají i v tisku. „České předsednictví je katastrofa, kronika katastrof. Je špatné, politicky neexistovalo. Když začalo existovat, vybuchlo kvůli vnitřní politice,“ komentuje vládu Česka bruselský zpravodaj deníku Libération Jen Quatremer.

Do Čechů se nepřímo navezl i premiér Fillon. V parlamentu řekl, že unie ztratila tempo, čímž odradila voliče. Po dnešní schůzce s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym ale český premiér Jan Fischer žádné negativní projevy nezaznamenal. „Nic takového jsem nevnímal. Jsem přesvědčen, že po této debatě odcházíme s jistotou od společného stolu, že české předsednictví žije,“ uvedl Fischer.