Ahmadínežád oficiálně vyhlášen vítězem voleb, opozice se bouří

Teherán - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád podle oficiálních výsledků obhájil své prezidentské křeslo. Jeho příznivci v ulicích Teheránu slaví vítězství, zatímco stoupenci opozice protestují. Íránské ministerstvo vnitra uvádí, že Ahmadínežád získal 62,6 procenta hlasů, zatímco proreformní kandidát Mír Hosejn Músáví 33,75 procenta hlasů. Músáví volby zpochybnil a označil je za "šarádu". Nečekaně jasné vítězství konzervativního prezidenta zvýšilo v Íránu napětí.

"Osobně silně protestuji proti mnoha zřejmým vadám a varuji, že se nevzdám
této nebezpečné šarádě. Výsledek takového vystupování některých úředníků
ohrozí základy islámské republiky a bude znamenat tyranii," prohlásil
Músáví. Ministerstvo nezmínilo žádné nesrovnalosti během hlasování. Podle Músávího byly ale „početné a viditelné“. Účast mezinárodních pozorovatelů, kteří by mohli zprostředkovat nezaujatý obraz situace, Írán nepovolil.

Podle oficiálních výsledků po sečtení všech hlasů získal venkovem podporovaný Ahmadínežád 62,6 procenta hlasů a o 9,5 milionu hlasů víc než Músáví, pro kterého se vyslovilo 33,75 procenta voličů. Zúčastnilo se přes 82 procent z víc než 46 milionů voličů.

Podle Músávího se mnoho jeho voličů k volbám nedostalo 

To ale neodpovídá předpokladům, podle nichž měla velká účast voličů, o níž se hovoří od pátečního rána, pomoci spíše Músávímu. Tento liberál navíc tvrdí, že v některých okrscích se mnoho jeho příznivců nedostalo k urnám přesto, že bylo hlasování o šest hodin prodlouženo. Podle údajů uvolněných zatím ministerstvem vnitra se volební účast odhaduje na 75 procent z více než 46 milionů oprávněných voličů.


Ačkoli ministerstvo zakázalo konat shromáždění až do vyhlášení konečných oficiálních výsledků, už dnes brzo ráno místního času se v Teheránu střetli Músávího stoupenci s policisty. Policie v hlavním městě posílila své jednotky.

Stoupenci Músávího vyšli do ulic

Několik tisíc stoupenců neúspěšného prezidentského kandidáta Míra Hosejna Músávího dnes vyšlo do ulic metropole Teheránu. Shromáždili se v centru města a skandují protivládní hesla: „diktatura“ a „demisi vlády převratu“.

Před státními úřady dnes od rána podle agentury AP hlídkují policisté. Blokováno je podle AP odesílání textových zpráv z mobilních telefonů v „očividné snaze zarazit jeden z hlavních komunikačních prostředků proreformního hnutí Míra Hosejna Músávího“. Ten na svůj web umístil výzvu stoupencům, aby vzdorovali „vládě lži a diktátorství“.


Ahmadínežáda volil venkov a obyvatelé chudých městských čtvrtí, Músáví má mnoho stoupenců mezi mládeží, ženami a v bohatších městských oblastech. Jeho zvolení by mohlo znamenat uvolnění poměrů v Íránu i vztahů se Západem, ale ani on stejně jako ostatní kandidáti nesliboval zastavení obohacování uranu.