Češi se učí unikátní metodu operace bijícího srdce

Praha - Belgický profesor Jean Paul Sergeant, špička mezi kardiochirurgy, učil české lékaře, jak se dělá čtyřnásobný by-pass na stále bijícím srdci. Belgičan vymyslel pro operaci, kterou zvládne jen zlomek chirurgů na celém světě, novou lepší metodiku, a snížil tak riziko úmrtí pacientů na polovinu.

Jean Paul Sergeant dokáže operovat srdeční tepny, aniž by srdce přestalo bít. Svoje umění zdokonalil tak, že o polovinu snížil úmrtnost pacientů, která je u operací klasickou metodou dvouprocentní.

„Celosvětově se touto metodou operuje jen asi 30 procent pacientů, u 70 procent jsou stále používány staré metody, u kterých je dvakrát tak vyšší riziko,“ říká belgický kardiochirurg Jean Paul Sergeant. Marek Štětina z kardiochirurgie Fakultní nemocnice Motol dodává: „V Česku se přibližně operuje 7000 lidí za rok.“ Podle něj se tak díky nové metodě podaří zachránit o sto lidí ročně víc.

Reportáž Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)

I tím, že pacient při operaci není napojen na umělé žíly mimotělního oběhu, se až o 60 procent snižuje riziko pooperačních cévních mozkových příhod nebo ochrnutí. Profesor Sergeant pracuje na své metodě už 10 let, denně operuje 4 pacienty, za sebou má na milion úspěšných kardiochirurgických výkonů.

Tajemství jeho úspěchu je prosté, ale také velice náročné. Kardiochirurg musí při tak náročné operaci dodržovat přísná pravidla. Musí se hlídat tělesná teplota pacienta, hladiny minerálů, krevní tlak v plicnicovém řečišti. „Pokud nedodržíte všechna pravidla, jsou výsledky mnohem horší a je lepší postupovat klasickou metodou,“ míní Marek Štětina.


Kromě toho, že je zákrok pro pacienta méně náročný a riskantní, má také ekonomické výhody. Při operaci jsou běžně jen tři lidé. Klesají tedy náklady na personál i na vybavení.