Zavražděný sunnitský předák měl v Iráku státní pohřeb

Bagdád - Státním pohřbem vzdala irácká vláda hold Harísi Ubajdímu, vůdci největší sunnitské parlamentní frakce, kterého v pátek zabil atentátník. Šlo o první podobnou poctu od americké invaze do země v roce 2003. Úřady se teď obávají nového nárůstu násilí.

Ubajdí měl pohřeb se všemi státními poctami. Rakev s mrtvým politikem nesla čestná stráž. V čele průvodu kráčel šíitský irácký premiér bok po boku se sunnitskými poslanci.

Schopného vyjednavače, který se snažil usmířit oba hlavní islámské proudy, zabil včera mladý útočník při modlitbách v bagdádské mešitě. Zatím není jasné, jestli se jedná o důsledek sektářského násilí, nebo se jen radikálové z al-Káidy chtěli zbavit příliš smířlivého souvěrce.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Bezpečnostní situace se v Iráku za poslední rok výrazně zlepšila. Teď ale podobných útoků zase přibývá, a to jen tři týdny před tím, než se američtí vojáci stáhnou z iráckých ulic. Úřady předpokládají, že povstalci po jejich odchodu spustí ještě násilnější kampaň.

V lednu 2010 čekají Irák parlamentní volby. Do konce roku 2011 pak mají zemi opustit všechny americké jednotky. Washington doufá, že Irák do té doby nesklouzne zpátky k sektářské válce.