V Íránu zatčena víc než stovka lidí podporujících Músávího

Teherán - Několik oficiálních činitelů reformních stran bylo zadrženo v Íránu, kde v pátečních v prezidentských volbách obhájil mandát konzervativní prezident Mahmúd Ahmadínežád. Oznámila to dnes agentura AFP s odvoláním na proreformní zdroje. Agentura Reuters uvedla, že mezi zatčenými je i bratr exprezidenta Mohammada Chatámího. Neúspěšný kandidát voleb Mír Hosejn Músáví se dnes formálně odvolal proti výsledkům voleb a žádá jejich anulování.

Znovuzvolený prezident Mahmúd Ahmadínežád ovšem nepřipouští žádné pochybnosti. V centru Teheránu slavil volební vítězství spolu s desetitisíci svých věrných. „Voleb se zúčastnilo skoro 40 miliónů lidí. Íránský systém sčítání hlasů je velmi přesný. Zatím jsem neviděl jediný důkaz toho, že by volby byly zfalšované,“ prohlásil Ahmadínežád.

Músávího stoupenci dnes znovu vyšli do ulic Teheránu a střetli se s policií. „Vytáhli je v noci z jejich domovů,“ řekl bývalý viceprezident Mohammad Alí Abadí. „Zadržen byl zřejmě i Mohammad Rézá Chátamí. Nedaří se mi s ním navázat kontakt a ráno nepřišel na smluvenou schůzku,“ řekl Abadí a dodal, že se očekává další zatýkání.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Mluvčí soudu ale podle stejné agentury upřesnila, že reformátoři nebyli zadrženi, ale jen předvoláni k výslechu a byli varováni, aby nezvyšovali napětí. Podle ní byli opět propuštěni na svobodu.

Músáví se formálně odvolal proti výsledkům voleb

Mezi zadrženými je i Muhsín Mirdamadí, předseda největší reformistické politické strany Organizace modžáhedů islámské revoluce (IRMO), která se hlásí k politice bývalého prezidenta Mohammada Chátamího. Zadržen byl rovněž bývalý náměstek ministra vnitra Mostafa Tadžadí, bývalý náměstek ministra zahraničí Muhsín Amínzádí nebo mluvčí Chátamího vlády Abdulláh Ramízanzádí.

Všichni jsou členy dvou hlavních reformátorských skupin, které v prezidentských volbách podporovaly hlavního Ahmadínežádova soupeře Míru Hosejna Músávího. Ten se dnes formálně odvolal proti oznámeným výsledkům voleb a žádá jejich anulaci. Zároveň vyzval lid, aby se zřekl násilí a proti Ahmadínežádovi protestoval legální cestou.

Vítězství konzervativce Ahmadínežáda, které mu zajišťuje další čtyři roky ve funkci prezidenta, bylo podle oficiálních zdrojů přesvědčivé. Dva ze tří dalších kandidátů ale označili výsledky za zmanipulované a v Teheránu v sobotu protestovaly proti údajným podvodům tisíce Músávího stoupenců. Podle agentur šlo o největší nepokoje v Teheránu za posledních deset let.

Francie vyjádřila nad potlačováním Ahmadínežádových oponentů politování. Evropskou unii a Spojené státy pak údajná manipulace voleb znepokojila, situaci proto pečlivě sledují.

Vydáno pod