Ozbrojenci v jižním Súdánu napadli čluny OSN s humanitární pomocí

Chartúm - Ozbrojenci z kmenů v jižním Súdánu zaútočili na nákladní říční čluny převážející humanitární pomoc OSN. Útok si vyžádal zatím neupřesněný počet obětí a je dalším incidentem v sérii etnického násilí v Súdánu, píše dnes agentura Reuters. Z 27 plavidel se jich vrátilo jen 16 a ty byly vyrabované, uvádí humanitární organizace.

Příslušníci kmene Jikany Nuer zaútočili v pátek odpoledne na 27 plavidel převážejících po řece Sobat tuny potravin do oblasti v blízkosti hranic s Etiopií kontrolované znepřáteleným kmenem, oznámili v noci na dnešek pracovníci Světového programu pro výživu (WFP).

Odlehlá oblast, kde se incident odehrál, se v posledních měsících stala dějištěm etnicky motivovaných střetů, které rozdmýchávají tradiční spory o dobytek a přiživuje pravidelný přísun zbraní. Těch je v zemi, která prošla dvě desetiletí trvající občanskou válkou, značné množství.

Neznámý počet obětí

„Zatím nemáme informace o tom, kolik lidí bylo zabito nebo zraněno,“ říká Michelle Isemingerová, která řídí humanitární pomoc WFP v jižním Súdánu. „O mnoha lodích nevíme, co se s nimi stalo.“

Plavidla podle jejích informací vezla čirok a další potraviny pro tisíce lidí, kteří utekli před boji mezi kmeny. Lodi vypluly z města Nasir, ale do cíle v Akobo nedopluly. Do Nasiru se zatím vrátilo jen 16 z nich a ty byly vyrabované, dodala Isemingerová.