V Jemenu uneseno devět cizinců, hlavně Němců

Saná - V Jemenu pravděpodobně došlo k únosu cizinců, na severovýchodě země se pohřešuje devítičlenná skupina, ve které je sedm občanů Německa, jeden Brit a Jihokorejka. V pátek se nevrátili z výletu, den předtím přitom potkal podobný osud 14 studentů medicíny - Jemenců i cizinců - ale kmen, který je zajal, je později pustil. Místní kmeny se únosy rukojmích často pokoušejí vynutit si ústupky na centrální vládě.

Všichni unesení jsou podle tohoto zdroje členy mezinárodní organizace, která dlouhodobě pracuje v nemocnici ve městě Saada. Přesné datum únosu ministerstvo neuvedlo. Ale podle předchozích zpráv bezpečnostních zdrojů byli cizinci pohřešováni od pátečního večera, kdy se nevrátili z výletu.

V Jemenu bylo v uplynulých 15 letech uneseno na 200 cizinců. Únosy se většinou obešly bez většího násilí. Únosci tímto způsobem převážně řešili své spory s vládou a většinu rukojmích po určité době propustili na svobodu.

Ve čtvrtek unesli příslušníci jistého jemenského kmene 14 mediků a jejich příbuzných, mezi nimiž byli Jemenci i cizinci. Druhý den byli všichni propuštěni. V prosinci byli v jižním Jemenu uneseni tři Němci, ale po zaplacení výkupného byli propuštěni.