Oběti z airbusu se neutopily, letoun se asi rozlomil už ve vzduchu

Rio de Janeiro - Co se vlastně stalo na palubě havarovaného Airbusu A330 společnosti Air France? Vyšetřovatelé sbírají další indicie, aby dokázali na tuto otázku odpovědět. Podle dosavadních informací to vypadá, že letoun nevybuchl, jak se spekulovalo. Pravděpodobně se ve vzduchu rozlomil. Pitva ostatků pasažérů prokázala, že oběti se neutopily, neměly ani popáleniny. Tezi, že letadlo se zřejmě rozlomilo před pádem do moře, podporuje fakt, že oběti měly četné zlomeniny.

Co přesně se odehrálo na palubě airbusu, by mohly přiblížit černé skříňky, po kterých se usilovně pátrá už tři týdny. I přesto se je ale zatím nepodařilo lokalizovat. „Je to dlouhé pátrání, neměli bychom se pouštět do předčasných spekulací,“ vyzval šéf konsorcia EADS, které je mateřskou společností Airbusu, Louis Gallois.

Brazilští experti nicméně tvrdí, že se letadlo před pádem do moře rozlomilo ve vzduchu, ale neexplodovalo. Pitva nalezených ostatků pasažérů prokázala, že oběti nemají popáleniny, ale četné zlomeniny. V plicích obětí nenalezli lékaři vodu, znamená to tedy, že se neutopily.

Pátrání po troskách Airbusu pokračuje (zdroj: ČT24)


Dosud se přitom pracovalo i s verzí, že mohlo jít o teroristický útok, většina faktů ale zatím tuto variantu vylučuje. Zatím to spíš vypadá, že za nehodou letounu stojí systémové závady.

Agentura AP dnes uvedla, že letoun před nehodou vyslal sérii automatických vzkazů, mezi kterými byla i zpráva o problému v mechanismu, který pomáhá s ovládáním řízení. To by zřejmě potvrdilo spekulace o selhání sond, které posádce signalizují rychlost a další důležité parametry pro bezpečný let.    

Letadlo společnosti Air France se zřítilo do Atlantického oceánu na cestě z Ria de Janeira do Paříže. Z 228 obětí nehody bylo zatím nalezeno 50 těl, posledních šest vyzvedla z moře francouzská loď.

Záchranáři našli v Atlantiku trosky havarovaného Airbusu A330.
Zdroj: ČT24