V Rio de Janeiru vyrůstají kolem slumů vysoké betonové zdi

Rio de Janeiro - Kolem slumů u brazilského Ria de Janeira rostou vysoké betonové zdi. Podle úřadů chrání deštné pralesy, kritici ale hlasitě protestují. Podle nich totiž zdi odporují lidským právům. V nechvalně proslulé chudinské čtvrti Santa Marta na jižním okraji brazilského Ria de Janeira je 3 metrová betonová zeď v podstatě hotová. Zedníci se připravují na další práci. Stejný plán mají totiž úřady i pro ostatní slumy.

Ochránci lidských práv a obyvatelé slumů v tom vidí diskriminaci. Obyvatelé Ria jsou podle průzkumu v názorech rozděleni tak na půl. Ti, co bydlí u slumů, ale mají jasno. „Jsem ráda, je lepší mít za domem zeď než slum,“ říká místní obyvatelka.

Urbanista Marcelo Burgas Bauman ale namítá: „Stavět tyhle zdi je předsudek, mělo by se spíš pracovat na integraci. Tohle vzbuzuje dojem, že všichni lidé za zdí jsou nebezpeční a neměli by se pouštět ven.“

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)


Pravda je, že kriminalita ve slumech, kde žije asi pětina obyvatel Ria, je velký problém. O nadvládu se tu perou drogové kartely. Policie sem v podstatě nechodí a stejně tu nemá ani žádnou váhu.

Radnice na výstavbu bariér uvolnila 20 milionů dolarů. Podle místních by ale udělala líp, kdyby je věnovala právě třeba na boj se zločinem.