Guvernér Schwarzenegger řeší bankrot Kalifornie

Kalifornie - Když se vlády v Kalifornii ujal Arnold Schwarzenegger, u mnoha zahraničních pozorovatelů to vyvolalo úsměšky. Rozumové schopnosti bývalého akčního hrdiny zpochybňovali nejen kvůli jeho svéráznému postoji k homosexuálům. Zprvu se mu překvapivě dařilo - slunce, skvělé víno a filmové hvězdy, vše vypadalo jako kalifornský sen. Místo toho se ale teď nejbohatší americký stát topí v dluzích.

Kalifornii se říká Zlatý stát. Jejím symbolem je Golden Gate - zlatý most. Prosperitu jí přinesla zlatá horečka. Málokdo si uvědomil, že bývalý Terminátor bude vládnout desáté největší ekonomice světa. A málokdo také čekal, že se mu bude, alespoň zpočátku, více než dařit. Guvernátor, jak se mu začalo říkat, zkrotil státní rozpočet a měl dost síly, aby se vzepřel ideologii mateřské republikánské strany. Zatímco Spojené státy odmítly podepsat Kjótský protokol, Kalifornie se vydala cestou ambiciózní ekologické politiky.

Teď ale Kalifornii zlato dochází. Země se dostala na pokraj bankrotu. Schwarzenegger se ale rozhodl problémy rozseknout po svém a zastavil udělování všech státních zakázek. A pak přišel s dalším revolučním krokem. Děti v Kalifornii se mají místo z papírových učebníc učit přímo z internetu.

Kalifornský sen očima Schwarzeneggera (zdroj: ČT24)

Schwarzenegger: Zahoďte učebnice!

Zahoďte učebnice, vzkázal kalifornským dětem jejich guvernér. Místo nich se budete učit z internetu. Není to zdaleka první novátorský počin výstředního vládce Kalifornie. V okamžiku vážné finanční krize vládce Kalifornie zajímá zrušení papírových učebnic. Dle jeho slov to státu ušetří na 350 milionů dolarů. 

I na Schwarzeneggera ale přišly těžké časy. Na podzim minulého roku začalo v Kalifornii přibývat nedostavěných domů. Právě Kalifornie se spolu s Floridou staly epicentry hypotéční krize, která odstartovala celosvětový hospodářský propad.

Arnold Schwarzenegger
Zdroj: ČT24