USA a Jižní Korea označily místa, kde by mohla KLDR provést třetí jaderný test

Soul - Obavy z jaderného programu Severní Koreje v západním světě rostou. Nejvíce se proti severokorejskému zbrojení vyslovují Spojené státy a Jižní Korea, které mají strach z toho, že KLDR připravuje třetí jadernou zkoušku. Zahájily proto obranné akce. Podařilo se jim prý vytipovat 11 podzemních lokalit, kde by mohla KLDR vyzkoušet jaderný výbuch.

„Jihokorejské a americké zpravodajské úřady našly 11 klíčových podzemních zařízení v Severní Koreji a zahájily jejich intenzivní pozorování,“ informoval dnes jihokorejský list Čungang ilbo.

USA a Jižní Korea si daly nyní za cíl zmapovat činnost Severní Koreje v podezřelých oblastech. V akci jsou proto špionážní satelity, další vývoj v Koreji sledují i špióni. Západní mocnosti nechtějí, aby jim unikla jakákoli podezřelá aktivita, jako například pohyb vozidel kolem vytipovaných lokalit nebo přesun materiálu do týchž míst.

Předpokládají totiž, že KLDR má dostatek plutonia na to, aby mohla uskutečnit třetí jadernou zkoušku. Jihokorejská tisková agentura Jonhap navíc dnes oznámila s odvoláním na zdroj z tajných služeb, že KLDR zřejmě vybudovala další dva nebo tři podzemní testovací komplexy v okrese Kildžu na vzdáleném severovýchodě země. Ve stejném regionu přitom byly provedeny dva předchozí testy.

Ruská armáda podle posledních pozorování tvrdí, že v minulých dnech aktivita Severní Koreje kolem jaderných zařízení naopak klesla. Ruské tiskové agentury se proto obávají, zda už není KLDR na třetí zkoušku připravená. Namítají ale také, že je možné, že s jadernými přípravami ještě ani nezačala.


Jihokorejský prezident I Mjong-bak dnes odcestoval na návštěvu USA, kde se v úterý setká se svým americkým protějškem Barackem Obamou. Hlavním tématem jednání by měl být právě severokorejský nukleární a raketový program.

Rada bezpečnosti OSN v reakci na severokorejskou jadernou zkoušku z 25. května v pátek schválila nové, rozšířené sankce vůči KLDR. Na to v sobotu Pchjongjang odpověděl hrozbou, že k vojenským účelům použije plutonium, které má k dispozici, a bude pokračovat ve svém jaderném programu.

Protiraketová zařízení
Zdroj: ČT24