České předsednictví preferuje volbu šéfa komise na celé funkční období

Londýn - Český premiér Jan Fischer jednal v Londýně s premiérem Gordonem Brownem. Stěžejním tématem byla příprava nadcházejícího summitu Evropské unie, zejména volba předsedy Evropské komise. Zatímco například Francie a Německo se kloní k provizornímu řešení, kdy by byl předseda komise zvolen jen do října, české předsednictví a Jan Fischer dávají přednost volbě na celé funkční období, jejich favoritem je současný šéf komise José Barroso, který se o mandát znovu uchází.

„Naše preference je dát najevo silný politický závěr. Nicméně potom ještě budeme jednat s frakcemi nově se rodícího Evropského parlamentu. Připravíme tak půdu pro zvolení pana Barrosa parlamentem na celé období někdy v prostředku července,“ uvedl pro ČT český premiér Jan Fischer.

Na summitu, který se uskuteční v Bruselu ve čtvrtek a v pátek, budou členské státy rozhodovat o tom, koho nominují na prestižní post šéfa Evropské komise. České předsednictví navrhuje dosavadního předsedu EK Josého Barrosa, který má podporu řady států, mimo jiné i Velké Británie. „Británie podporuje Barrosa stejně jako představitelé všech členských zemí, s nimiž jsem mluvil… Zbývají jen asi tři a já neočekávám žádný zásadní názorový převrat. Shoda na tom jménu je maximální,“ uvedl Fischer.

Pokud bývalého portugalského premiéra summit nominuje, pak by ho v půlce července mohl schválit i Evropský parlament. Současně by se zřejmě začalo jednat o výběru nových komisařů.

Záruky pro Iry budou na summitu připraveny

Český a britský premiér se na krátké společné schůzce v Londýně bavili i o dalším významném bodu nadcházejícího summitu v Bruselu - a to o zárukách pro Iry, které žádají v případě konání druhého referenda o Lisabonské smlouvě. „Irské záruky je potřeba připravit, je potřeba je poskytnout, vytvořit podmínky pro nové irské referendum a nezadat současně důvod k tomu, aby někdo měl pocit, že je možné začít ratifikaci znova,“ prohlásil Fischer.

Irové odmítli smlouvu v referendu loni v červnu. Summit má nyní přijmout některé záruky, které mají irské voliče uklidnit a umožnit uspořádání druhého referenda na podzim. Týkají se především zachování křesla komisaře pro každou zemi a potvrzují, že Irsko může samo rozhodovat o záležitostech, jako je neutralita či zákaz interrupcí.