Orgie na Auroře rozčílily petrohradské komunisty

Moskva - Komunisté z Petrohradu se zlobí na ruského miliardáře Michaila Prochorova, který v noci ze 6. na 7. června uspořádal mejdan na křižníku Aurora. Jsou rozhořčeni tím, že symbol Velké říjnové revoluce byl zvolen jako "místo orgií moci a jejích oligarchických přátel", uvádí se v komuniké. Incident nyní vyšetřuje petrohradská vojenská prokuratura. Křižník totiž sice slouží jen jako muzeum, ale stále patří ruskému vojenskému námořnictvu.

Večírku na Auroře se zúčastnily významné osobnosti ruského byznysu a politiky včetně petrohradské gubernátorky Valentiny Matvijenkové a ruské ministryně hospodářského rozvoje Elviry Nabiullinové. Podle místních médií hosty bavily i „obscénní tanečnice a obscénní zpěvy“ a někteří účastníci zakončili večírek skokem do Něvy, na níž je Aurora zakotvena. V roce 1917 právě výstřel z jejího kanonu zahájil bolševickou revoluci.

Prochorov je momentálně nejbohatší Rus. Jeho jmění se odhaduje na 9,5 miliardy dolarů (asi 190 miliard korun). Předloni byl ve Francii vyšetřován kvůli podezření, že se podílel na zorganizování pobytu luxusních ruských prostitutek v přepychovém lyžařském středisku Courchevel.