Jemenští únosci zabili několik cizinců

Saná - Tragicky skončil páteční únos devíti cizinců v Jemenu. Na severozápadě země bylo několik z nich nalezeno mrtvých, agentury se ale ve skutečném počtu obětí rozcházejí. Skupinu tvořilo sedm občanů Německa, jeden Brit a jedna Jihokorejka. Mezi Němci byl manželský pár, tři děti a dvě ošetřovatelky. K činu se nikdo nepřihlásil, ale úřady podezírají místní šíitské povstalce. Za posledních 15 let zajali ozbrojenci v Jemenu 200 cizích turistů, aby si vynutili ústupky centrální vlády. Většinu zase propustili.

Podle agentury AP bylo zabito všech devět zajatců, mezi nimiž byly i tři děti, agentura AFP píše o sedmi nalezených mrtvých, Reuters a DPA informují, že byla objevena těla jen tří žen - dvou Němek a Jihokorejky. Všichni unesení patřili k mezinárodní organizaci, která dlouhodobě pracuje v nemocnici ve městě Saada, a pohřešováni byli od pátečního večera, kdy se nevrátili z výletu.


Ve čtvrtek unesli příslušníci jistého jemenského kmene 14 mediků a jejich příbuzných, mezi nimiž byli Jemenci i cizinci. Druhý den byli ale opět na svobodě. V prosinci byli v jižním Jemenu uneseni tři Němci, ale po zaplacení výkupného byli propuštěni. Před devíti lety byl ale při přestřelce zabit unesený norský diplomat a v roce 1998 přišli o život při neúspěšném osvobozovacím pokusu armády čtyři západní cizinci.

Jemenská armáda
Zdroj: ČT24
Vydáno pod