Demonstrace v Íránu mají první oběť, do davu střílely náboženské milice

Teherán - Nejméně jeden lidský život a mnoho zraněných si vyžádala střelba proti demonstraci íránské opozice ve třech severních teheránských městských částech Velendžak, Džordan a Darús. Palbu zahájili příslušníci islámských náboženských milicí basídž poté, co dav na závěr manifestace zaútočil na jejich budovu. Proti výsledkům prezidentských voleb demonstruje v ulicích íránského hlavního města údajně několik set tisíc stoupenců poraženého prezidentského kandidáta Míra Hosejna Músávího. Hluboké znepokojení ze situace v Íránu už vyjádřili zástupci Evropské unie i USA.

„Viděl jsem lidi utíkat,“ citovala agentura Reuters zpravodaje íránské anglojazyčné tiskové služby TV v živém vstupu z jednoho z teheránských náměstí. „Jsou tu ozbrojení lidé, nevím přesně, kolik jich je. Ale začali střílet do lidí a způsobili na náměstí zmatek,“ řekl. Podle fotografa agentury AP byl během střelby do davu Músávího stoupenců zabit nejméně jeden člověk.

Chameneí vyzval k prošetření výsledků voleb

Údajně až několik set tisíc stoupenců íránské opozice se dnes přes zákaz ministerstva vnitra shromáždilo v centru Teheránu na podporu Músávího výzvy ke zrušení pátečních prezidentských voleb. V nich podle oficiálních výsledků obhájil svůj mandát konzervativní prezident Mahmúd Ahmadínežád, opozice podporující jeho hlavního rivala Músávího ale považuje výsledek za zfalšovaný. Músáví se proti výsledku hlasování odvolal u rady dohlížitelů, která se má ke stížnosti vyjádřit do deseti dnů.

„Nepokoje v Íránu propukly právě proto, že všechny okolnosti nasvědčují tomu, že volby byly možná zfalšované a mladá generace, která podporovala reformního kandidáta Musávího, se s tím nechce smířit,“ podotkl Stanislav Tumis, historik Ústavu světových dějin FF UK. „Důkazy pro zfalšování voleb nejsou, protože na tyto záležitosti dohlíží ministerstvo vnitra a prokázat to není možné. Na druhou stranu je třeba zdůraznit, že to, jak se režim chová, také leccos naznačuje,“ dodal.

Pokyn k prošetření výsledků voleb dal dnes překvapivě i íránský duchovní vůdce Alí Chameneí, který stál dosud za Ahmadínežádem a jeho vítězství označil za svátek.

Demonstrace v Íránu
Zdroj: ČT24