Gruzínská policie rozehnala demonstraci, nešetřila ani novináře

Tbilisi - Gruzínská policie dnes násilně rozehnala demonstraci, během níž stoupenci opozice před hlavní policejní správou v Tbilisi žádali osvobození několika aktivistů, kteří byli zadrženi v minulých dnech. Ministerstvo vnitra zásah odůvodnilo snahou ukončit blokádu dopravy a uvolnit vchod do policejní stanice. Zadrženo bylo 39 demonstrantů. Ministerstvo ale také přiznalo, že policisté nepřiměřeně zasáhli proti novinářům, jimž v mnoha případech zabavili nebo zničili natočený materiál. Opozice obvinila velvyslance USA, Francie a Česka, že svým pátečním odsouzením násilných akcí demonstrantů povzbudili vládu k tvrdému zásahu.

Opozice demonstruje v Gruzii již od počátku dubna a žádá odchod prezidenta Michaila Saakašviliho, kterého obviňuje z autoritářského řízení státu a ze špatného vedení války s Ruskem loni v srpnu. Šéf státu ale rozhodně odmítá odstoupit a chce vydržet v úřadu až do konce mandátu v roce 2013.

Gruzínští studenti prý chtějí demonstrativně spálit českou vlajku 

Gruzínská policie násilně rozehnala demonstraci (zdroj: ČT24)

Minulý pátek demonstranti házeli kameny a láhve na předsedu parlamentu, s nímž údajně jel v autě i český velvyslanec, a v pondělí desítky mužů s noži a holemi prorazily zátarasy postavené kolem parlamentu. Český velvyslanec Ivan Jestřáb podle gruzínské opozice porušil diplomatickou etiku a presumpci neviny tím, že se svým prohlášením v televizi kritizujícím demonstranty za násilnosti nepočkal na výsledky vyšetřování zmíněného incidentu. Gruzínští studenti jsou tím pobouřeni a hodlají údajně demonstrovat před českým zastupitelstvím v Tbilisi, někteří z nich žádají i demonstrativní spálení české vlajky.