Britové kvůli nedbalosti umírají na rakovinu víc než Britky

Londýn/Praha - Britským mužům hrozí kvůli jejich nedbalosti o 40 procent vyšší nebezpečí úmrtí na rakovinu než ženám. A berou-li se v úvahu jen formy rakoviny, jimiž trpí obě pohlaví, tedy bez rakoviny prostaty a prsu, je toto riziko o 70 procent vyšší. Hlavní příčinou je životní styl mužů, jejich časté nedbání na první projevy nemoci, méně časté návštěvy u lékaře a neochotu se jim svěřovat. Uvádí se to ve společné studii tří britských zdravotnických institucí.

„Zkoumali jsme, jak různé typy rakoviny postihují obě pohlaví, a protože není biologický důvod, proč by mužům hrozilo větší nebezpečí než ženám, byli jsme těmito rozdíly překvapeni,“ řekl jeden z autorů studie, profesor David Forman.

Muži jsou podle něho známí tím, že se nestarají o své zdraví tolik jako ženy. „To, co vidíme v této studii, je možná odrazem tohoto postoje. Znamená to, že muži jsou méně ochotní měnit svůj způsob života, aby snížili riziko nemoci, a jít k doktorovi, když se objeví její příznaky,“ řekl Forman.

Onkolog Luboš Petruželka v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Další spoluautor studie Alan White řekl, že materiál ukazuje, že muži si většinou neuvědomují, že kromě tabáku přispívá k možnému vzniku rakoviny a k předčasnému úmrtí i nadváha, silná konzumace alkoholu, nevyrovnaný stravovací režim a výskyt podobné nemoci u jeho předků.

Výzkum by se dal zobecnit na všechny muže

„Podle tohoto uveřejněného výzkumu se ukazuje, že i když nádory mají stejné biologické chování, riziko úmrtí na stejný nádor je větší u skupiny mužské,“ uvedl přednosta onkologické kliniky VFN Luboš Petruželka. Vysvětlení není podle něj jednoduché. „Je to možná tím, že životní styl mužů, jejich nedbalost o své zdraví je větší než u žen.“

Podle Petruželky by se výsledky vědců daly vztáhnout nejen na muže z britských ostrovů, přestože detailnější analýzy neexistují. „Muži jsou více zatíženi faktory vnějšího prostředí, za což si mohou víceméně sami. Další otázka je vliv stresu, který nelze kvantifikovat, faktorů je víc,“ uvedl Petruželka.

Rakovinná buňka
Zdroj: ČT24/www.feinberg.northwestern.edu