Rusko vetovalo prodloužení mise OSN v Gruzii

New York - Rusko využilo v Radě bezpečnosti OSN právo veta a vyslovilo se za ukončení pozorovatelské mise v Gruzii a v gruzínské odštěpenecké oblasti Abcházie. Mise UNOMIG působí v Gruzii od války v roce 1993. Informovala o tom agentura AP.

Pondělní veto vážně narušilo plány západních zemí prodloužit existenci mise na konfliktním Kavkaze. Pro její zachování hlasovalo deset členů RB OSN, proti bylo jedině Rusko. Další stálí i nestálí členové rady - Čína, Vietnam, Libye a Uganda - se hlasování zdrželi. Mandát mise vypršel s pondělní půlnocí.

Moskva loni v létě po několikadenním ozbrojeném konfliktu uznala nezávislost Abcházie a Jižní Osetie, druhého gruzínského odštěpeneckého území. Úkolem mise UNOMIG je dohlížet na dodržování příměří mezi Gruzíny a Abcházci a zajistit bezpečnost všech zaměstnanců OSN a dalších mírových a humanitárních pracovníků. Do Gruzie vlastní pozorovatelskou misi vyslala také Evropská unie. Od začátku loňského října tam působí několik stovek převážně policistů, vojenských expertů a odborníků na lidská práva.

Vydáno pod