Nejméně sedm mrtvých při povolebních nepokojích v Íránu

Teherán - Nejméně sedm civilistů bylo zabito a mnoho dalších zraněno při pondělních povolebních protestech v Teheránu. Podle íránského státního rozhlasu chtělo "několik výtržníků" napadnout jedno vojenské postavení a poničit veřejná zařízení poblíž náměstí Ázádí. Podle jiných zdrojů bylo mrtvých nejméně osm, služba soudního lékařství, která podléhá ministerstvu spravedlnosti, to ale dementovala. Hlavní organizátoři nepokojů byli podle státní televize zatčeni s výbušninami a střelnými zbraněmi.

Stoupenců opozičního kandidáta Míra Hosejna Músávího proti oznámenému vítězství dosavadního prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda v pátečních prezidentských volbách. Podle Músávího a jeho přívrženců byly při volbách spáchány četné podvody, což ale Ahmadínežád popírá. V Teheránu byl dnes zatčen přední reformistický politik Mohammad Alí Abtahí, který byl viceprezidentem za vlády Ahmadínežádova umírněného předchůdce Mohammada Chátamího. Zatčení oznámila jeho kancelář. Abtahí v letošních volbách podporoval Músávího.


Prezident Ahmadínežád dnes přiletěl do Ruska, kde se v Jekatěrinburgu zúčastní vrcholné schůzky takzvané Šanghajské organizace pro spolupráci, ve které má Írán status pozorovatele. První zahraniční státník, se kterým se po opětném zvolení setká, tak bude ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Vydáno pod