Vědci zjistili, že modrásky v Británii vyhubila vyšší tráva

Londýn - Motýl modrásek černoskvrnný (Maculinea arion) vymizel ve Velké Británii před třiceti lety kvůli narušení svého životního cyklu způsobenému vyšším vzrůstem trávy, a nikoli kvůli příliš vysokému odchytu nadšenci-sběrateli. Vyplývá to ze studie britských vědců, kterou zveřejnil časopis Science. Po celá desetiletí se předpokládalo, že za snižující se počet modrásků a jejich postupné vymizení mohou příliš aktivní amatérští entomologové. Pak ale vědci zjistili, že skutečnou příčinou je příliš vysoká tráva, kvůli níž je půda nevhodná pro rezavé mravence, jimiž se modrásek v jedné fázi svého vývojového cyklu živí.

„Zjistili jsme, že tenhle motýl je mnohem specializovanější, než kdokoli tušil,“ říká Jeremy Thomas z Oxfordské univerzity, který studii vedl. „Stačilo, aby tráva rostla výš o jeden až dva centimetry, aby byl druh rezavých mravenců nahrazen jiným. Vyšší tráva znamená víc stínu a teplotu půdy o dva až tři stupně Celsia nižší. Pro člověka je tahle změna naprosté nic. Ale když jste na úrovni hmyzu, pak je to ohromná změna pro mikrohabitat, v němž žijí,“ vysvětluje.

Modrásek je rafinovaný

Motýl, který ve Velké Británii zmizel v roce 1979 a nyní byl úspěšně znovu vysazen ze Švédska, klade svá vajíčka do mateřídoušky. Larvy, které se z nich vylíhnou, padají na zem, kde vylučují chemikálie a vydávají zvuky přesvědčující rezavé mravence, že jsou „zatoulanou mravenčí larvou“. 

Mravenci pak motýlí larvy odnesou do mraveniště a tam se o ně starají deset měsíců, během nichž se budoucí motýl živí mravenčími larvami, než se zakuklí, aby vyletěl jako dospělý jedinec.