Korea a USA jednají o krizi na Korejském poloostrově

Washington - Jaderná krize na Korejském poloostrově je hlavním tématem dnešní schůzky amerického prezidenta Baracka Obamy s jeho jihokorejským protějškem I Mjong-bakem. Komunistická Severní Korea hrozí využíváním plutonia k vojenským účelům. Americké tajné služby v pondělí oznámily, že severokorejský jaderný test z 25. května měl zřejmě sílu několika kilotun.

Rada bezpečnosti OSN v reakci na severokorejskou jadernou zkoušku z 25. května v pátek schválila nové, rozšířené sankce vůči KLDR. Na to v sobotu Pchjongjang odpověděl hrozbou, že k vojenským účelům použije plutonium, které má k dispozici, a bude pokračovat ve svém jaderném programu. Předpokládá se, že KLDR má dostatek plutonia k výrobě desítky atomových bomb. Podle zdrojů z americké vlády Severní Korea zřejmě připravuje další, již třetí nukleární zkoušku.

Spojené státy a Jižní Korea mezitím identifikovaly 11 podzemních lokalit, kde by KLDR svůj třetí jaderný test mohla provést. Informovala o tom jihokorejská média s tím, že Washington a Soul všechna tato místa monitorují prostřednictvím špionážních satelitů.

Jihokorejské tajné služby se také domnívají, že KLDR vybudovala další dva nebo tři podzemní testovací komplexy v okrese Kildžu na vzdáleném severovýchodě země, kde provedla své první dvě zkoušky. Zdroj z ruské armády zase uvedl, že v posledních dnech bylo registrováno utlumení viditelné aktivity kolem severokorejských jaderných zařízení. To by mohlo naznačovat, že je KLDR již na nový podzemní jaderný test připravena, nebo naopak že své přípravy dočasně přerušila.

Pravděpodobný nástupce severokorejského vůdce navštívil Čínu

Nejmladší syn severokorejského vůdce Kim Čong-ila minulý týden tajně navštívil Čínu jako zvláštní vyslanec svého otce. Podle japonských médií Kim Čong-wua přijal čínský prezident Chu Ťin-tchao a další vysocí představitelé. Kim také navštívil továrny v provincii Kuang-tung.

Předpokládá se, že mladý Kim požádal Čínu, která je nejbližším spojencem i největším obchodním partnerem Severní Koreje, o naléhavé dodávky energie a potravin. Prezident Chu naopak zřejmě vyzval KLDR, aby zastavila přípravy třetího jaderného pokusu a zkoušky mezikontinentální balistické rakety.

Nástupnictví v jediné komunistické dynastii na světě je jedním z nejpřísněji střežených tajemství v KLDR. Stejně tak je toho známo málo i o Kim Čong-wuovi. Jeho mládí přitom může být problémem ve společnosti, která klade velkou důležitost na služební věk i hodnostní pořadí. Kim Čong-wuovi je prý maximálně 26 let.

Vydáno pod