Americké novinářky odsouzené v KLDR se přiznaly a přijaly trest

Soul - Americké novinářky Laura Lingová a Euna Leeová, které severokorejský soud minulý týden odsoudil ke 12 letům nucených prací, se údajně přiznaly k ilegálnímu vstupu na území KLDR a k tomu, že pomlouvaly severokorejský režim. Uvedla to severokorejská agentura KCNA s tím, že se obě novinářky "doznaly a přijaly rozsudek", který byl nad nimi vynesen 8. června.

„Obžalované přiznaly, že to, co udělaly, bylo spácháním trestného činu vyvolaného politickým motivem izolovat a zadusit socialistický systém (Severní Koreje) paděláním pohyblivých obrázků s cílem zfalšovat (severokorejské) dodržování lidských práv a zasypat (KLDR) pomluvami a urážkami,“ uvádí KCNA.

Novinářky pracovaly pro americkou stanici Current TV. V březnu byly zadrženy na hranici s Čínou a Severní Korea je obvinila z nelegálního vstupu do země. V době svého zadržení připravovaly zprávu o severokorejských uprchlících. Přesto není jasné, zda se ženy skutečně pokusily tajně proniknout na území KLDR, nebo severokorejští pohraničníci překročili hranici do Číny a zadrželi je tam. Minulý týden byly obě ženy odsouzeny k 12 rokům nucených prací.

„Jenom jsme vstoupily na severokorejský dvorek bez povolení,“ uvádí se prý podle KCNA v přiznání obou novinářek. Zpráva navíc tvrdí, že jedna z žen si na důkaz ilegálního činu chtěla vzít do kapsy za hranicemi kámen.