Podle Švédů se kvůli gripenům v Česku uplácelo

Stockholm - Švédská zbrojovka Saab AB se podle tamní prokuratury nepodílela na údajném uplácení při prodeji stíhaček JAS-39 Gripen. Vyšetřování prý ale ukázalo, že britská firma BAE Systems prováděla skryté platby při jednání o prodeji v Česku, Maďarsku a Jihoafrické republice. Prodej gripenů řeší taky vyšetřovatelé v Británii, Rakousku, Česku i v dalších zemích. U nás policie zatím nikoho neobvinila.

Švédský vrchní státní zástupce Christer van der Kwast dnes oznámil, že se nepodařilo prokázat, že by představitelé firmy Saab AB a její divize Gripen International „úmyslně asistovali“ britským partnerům z BAE Systems při vyplácení úplatků po 1. červenci 2004. Obvinění z uplácení před tímto datem jsou podle švédského práva promlčená. Britská zbrojovka BAE Systems je společnost, jež z jedenadvaceti procent vlastní Saab AB, který stíhačky vyrábí.

Vyšetřovatelům se nicméně podařilo odhalit skryté platby, které směřovaly v souvislosti s jednáními o nákupu stíhaček z účtů BAE Systems do Česka, Maďarska a Jihoafrické republiky.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Stopa korupce kolem Gripenů vede i do Rakouska

Korupce kolem gripenů prošetřují i v Rakousku, kde byl v souvislosti s tímto podezřením zatčen obchodník Alfons Mensdorff-Pouilly. Ten působil v 90. letech v Česku jako poradce BAE Systems. Fax Mensdorffa-Pouillyho, který údajně zadrželi britští kriminalisté, měl obsahovat rozpis peněz na úplatky  pro politiky v Česku, Maďarsku a v Rakousku.

O Gripenech měl jednat mimo jiné i s někdejším ministrem financí Ivem Svobodou a premiérem Milošem Zemanem. Právě jeho vláda v dubnu 2002 schválila nákup 24 Gripenů, kvůli povodním ale na ni nedošlo. Nakonec si Česko jen dlouhodobě pronajalo 14 strojů. Švédské stíhačky v Česku prosazoval i zástupce BAE Steven Mead.

Švédská televize SvT uvedla, že za skončením práce švédských vyšetřovatelů je dohoda mezi BAE a americkými a britskými úřady. Do ztracena podle všeho míří i vyšetřování v Česku, protikorupční policie zatím nemá pro uplácení dostatek důkazů.  

Rakouský soud uvalil vazbu na obchodníka Alfonse Mensdorffa- Pouillyho kvůli údajné korupci při uzavírání smluv na stíhačky Jas-39 Gripen v Česku a Maďarsku.
Zdroj: ČT24