Íránský duchovní vůdce Chameneí vyzval národ k jednotě

Teherán - Nejvyšší íránský duchovní a politický vůdce ajatolláh Alí Chameneí vyzval Íránce k jednotě a podpoře režimu vedeného islámským duchovenstvem. Prohlásil to podle agentury Reuters po schůzce se zástupci všech čtyř kandidátů nedávných prezidentských voleb. "Při hlasování měli voliči různé preference, stejně ale věří ve vládní systém a podporují islámskou republiku," citovala z ajatolláhova prohlášení agentura Reuters.

Chameneí poté, co poražený liberální kandidát Hosejn Músáví napadl oznámené výsledky voleb a vyzval k jejich přepočítání, k tomu skutečně dal pokyn. To pak posvětila i Rada dohlížitelů, nejvyšší ústavní orgán v zemi. Na dnešní schůzce vyzval Chameneí zástupce všech prezidentských uchazečů, aby byli přepočítávání hlasů ve sporných okrscích přítomni.

Ačkoli dnes odsouhlasila Rada dohlížitelů opětovné sčítání hlasů, neuznala Músávího žádost o zrušení celých voleb. Vítězem pátečních prezidentských voleb byl oficiálně vyhlášen současný prezident Mahmúd Ahmadínežád.

Při povolebních protestech Músávího stoupenců a jejich střetech s Ahmadínežádovými podporovateli bylo už zabito sedm lidí a mnoho dalších utrpělo zranění.

Proti výsledku íránských prezidentských voleb a zákroku proti íránské opozici dnes demonstrovaly stovky lidí v Berlíně, Paříži a Kodani a dalších evropských městech. Převážně Íránci žijící v zahraničí se na manifestacích dožadovali přepočítání hlasů a skandovali slogany „Kde je můj hlas?“ a „Ahmadínežád není můj prezident“. Někteří z protestujících drželi v rukou obrazy opozičního kandidáta Músávího.