Sněmovna reprezentantů schválila 106 miliard na Irák a Afghánistán

Washington - Dolní komora amerického Kongresu v úterý schválila navýšení rozpočtu Spojených států pro konflikty v Iráku a Afghánistánu o 106 miliard dolarů (přes dva biliony korun). Tato suma zahrnuje také výdaje na boj s takzvanou prasečí chřipkou a příspěvek Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF). Potvrdit ji ještě musí Senát, informovaly dnes tiskové agentury.

Pokud se tak stane, bude to podle agentury Reuters znamenat vítězství pro prezidenta Baracka Obamu a jeho plán postupně stáhnout americké jednotky z Iráku a zesílit angažmá USA v Afghánistánu. Sněmovna reprezentantů navýšení rozpočtu do konce fiskálního roku 2009 schválila těsnou většinou 226 hlasů ku 202.

Z celkové sumy připadá podle agentury AFP na konflikty v Iráku a Afghánistánu 79,9 miliardy dolarů. Na opatření proti „prasečí chřipce“ má jít 7,7 miliardy a zhruba osm miliard poputuje MMF. S touto položkou ale nesouhlasila republikánská opozice, podle níž tyto peníze mohou skončit v rukou teroristů nebo v zemích, které teroristy podporují. Pokud horní komora Kongresu tuto částku také schválí, vynaloží Spojené státy letos na války v Afghánistánu a Iráku více než 900 miliard dolarů.