Maďarsko kvůli úsporám zruší 12 zastupitelských úřadů v cizině

Budapešť - Maďarsko postižené ekonomickou krizí musí šetřit i v diplomacii, a uzavře proto v nejbližší době čtyři svá velvyslanectví v cizině a osm konzulátů. V dalších místech budou maďarské diplomatické služby sjednoceny, aby se ušetřily náklady. Oznámil to v úterý v Budapešti ministr zahraničí Balázs Péter.

Zrušeny mají být podle něj velvyslanecké úřady v Lucembursku, v Chile, ve Venezuele a v Malajsii. Maďarsko kromě toho uzavře své konzuláty ve francouzském Lyonu, německém Düsseldorfu, polském Krakově, americkém Chicagu, kanadském Torontu, brazilském Sao Paulu, australském Sydney a čínském Hongkongu.

Sdružení zastupitelských služeb, dosud rozmístěných v několika budovách, se předpokládá ve Vídni, v Paříži a Ženevě, uvedl ministr. „Touto reorganizací ušetříme až dvě miliardy forintů (asi 190 milionů Kč) ročně,“ zdůraznil Péter.

Maďarsko bude mít po změnách 102 zastupitelských úřadů v 80 zemích. Maďarská vláda se zavázala ušetřit na státních výdajích v letech 2009 a 2010 celkem 4,6 miliardy eur (asi 123 miliard Kč) jako podmínku pro získání mezinárodní finanční pomoci 20 miliard eur (534 miliard Kč) pro překonání dopadů globální krize.

Také česká diplomacie musela v nedávné minulosti kvůli úsporám uzavřít sedm úřadů - tři velvyslanectví a čtyři generální konzuláty, například v Zimbabwe a Uruguayi. Ministerstvo nevylučuje ani další úsporné kroky.