V Argentině zemřeli tři lidé na „novou chřipku“

Buenos Aires - Argentina v noci na dnešek oznámila další tři úmrtí způsobená takzvanou novou chřipkou a 138 nových případů nákazy touto nemocí. Vir chřipky A(H1N1), kvůli jejímuž šíření vyhlásila Světová zdravotnická organizace (WHO) pandemii, tak má v této latinskoamerické zemi na svědomí již čtyři lidské životy.

Dvě z nových obětí podle ministra zdravotnictví provincie Buenos Aires Claudia Zina žily v této provincii, jedna přímo v argentinské metropoli. Jeden ze tří nových smrtelných případů byl osmadvacetiletý muž, který před deseti lety podstoupil transplantaci kostní dřeně. Více informací o obětech úřady nezveřejnily.

Prvním člověkem v Argentině, který nákazu novým typem chřipky nepřežil, bylo malé děvče, jehož smrt lékaři potvrdili v pondělí. Virem této chřipky je v současnosti v Argentině podle tamního ministerstva zdravotnictví infikováno 871 lidí. To je druhý nejvyšší počet v Jižní Americe po Chile, kde se nákaza prokázala nejméně u 2 335 pacientů. Na celém jihoamerickém kontinentu jí zatím podlehlo sedm osob.

Celosvětově WHO eviduje již téměř 36 000 případů nové chřipky v 76 zemích a 163 úmrtí. Toto číslo ještě neobsahuje poslední údaje z Argentiny ani první oběť v Evropě, osmatřicetiletou Skotku, která zemřela v neděli.