Celosvětová petice vyzývá k propuštění politických vězňů v Barmě

New York - Propuštění politických vězňů v Barmě požaduje celosvětová petice. Podepsalo ji už skoro 700 tisíc lidí ze 192 zemí, které jsou sdruženy v OSN. Dokument, který vytvořili zástupci barmské exilové opozice, vyzývá generálního tajemníka organizace Pan Ki-muna, aby se o osvobození vězňů osobně zasadil. Představitelé barmské exilové opozice předali petici zvláštnímu poradci šéfa OSN Ibrahimu Gambarimu.

Celkem podepsalo listinu 680 tisíc lidí, z toho asi 5 tisíc Čechů. Podle barmských ochránců práv je ve vězeních a pracovních táborech v Barmě uvězněno 2 155 lidí z politických důvodů. Junta jen loni odsoudila přes 304 aktivistů za lidská práva, někteří dostali i 104 let vězení.

Bývalí barmští vězňové a příbuzní vězněných aktivistů přiblížili, že lidé v barmských vězeních „trpí systematickým násilím, nedostatkem jídla a léků, jsou jim odpírány kontakty s rodinou“. Podle představitelky opozice Khin Ohmarové za posledních dvacet let ve vězeních zemřelo 140 politických vězňů.

Organizátoři petice za propuštění politických vězňů věří, že globální kampaň s názvem Osvoboďte barmské politické vězně ihned! přispěje k tomu, že se šéf OSN Pan Ki-mun rozhodne uspíšit návštěvu Barmy. Zákulisní informace naznačují, že by se tato mise mohla uskutečnit již počátkem července. Barmská exilová organizace navíc usiluje o vytvoření zvláštní komise, která by situaci v zemi sledovala.

Mezitím v Barmě dál pokračuje proces s disidentkou Do Aun Schan Su Ťij, které hrozí, že ji za porušení domácího vězení odsoudí až na pět let vězení. Vedle petice ve světě probíhá kampaň za propuštění Su Ťij.