Po výbuchu v dole na Sumatře 28 mrtvých

Sumatra - Počet obětí exploze v uhelném dole na indonéské Sumatře vzrostl na 28. Dalších 12 horníků zůstává uvězněných v podzemí. Jejich šance na přežití je mizivá. Horníci jsou v dole hlubokém 150 metrů už víc než 30 hodin. K uvězněným horníkům se snaží dostat desítky záchranářů, které však sesunuté kamení, trosky a nebezpečné plyny donutily několik hodin po zahájení prací vrátit se na povrch. Nakonec musel být do dolu pumpován kyslík, aby záchranáři mohli v práci pokračovat. Mezi zatím posledními 11 vyproštěnými bylo pět živých, ti však zemřeli v nemocnici.

„Šance na přežití je mizivá, protože většina obětí, které jsme do rána našli, byla mrtvá,“ nedal příbuzným pohřešovaných příliš velkou naději policejní velitel Jasman. Horníci jsou v soukromém dole hlubokém 150 metrů uvězněni již více než 30 hodin. Důl leží asi 900 kilometrů severozápadně od Jakarty.   

Neštěstí prozatím přežilo devět osob, zůstávají v péči lékařů, dvě z nich jsou v kritickém stavu. Stále ale nejsou známy příčiny výbuchu, který nastal ve stometrové hloubce, vyvolal plameny šlehající do výše až 50 metrů a způsobil na povrchu ohromný kráter. Podle předběžného vyšetřování může být na vině nahromaděný metan.