Ubránila se sexuálnímu útoku čínského vládního činitele a stala se hrdinkou

Peking - Čína oslavuje novou hrdinku. Číšnice z baru se ubránila útoku vládního činitele. Žena muže v sebeobraně ubodala, když na ni zaútočil, aby si vynutil sex. Soud sice uznal její vinu, propustil ji ale na svobodu. Žena se stala v Číně nesmírně populární, lidé o ní skládají písně a píšou básně. Stala se totiž symbolem revolty proti vládním představitelům, kteří nejsou u místních lidí oblíbení hlavně kvůli korupci.

Celý čin se odehrál v podzemí, v prádelně jednoho lázeňského hotelu v provincii Chu-pej. Sem se za mladou číšnicí přikradl vládní činitel z úřadu pro podporu podnikání Teng Kuej-ta. Muž si chtěl na dívce vynutit sex, to se mu ale nepodařilo. Když ji zatlačil na pohovku a nechtěl ji pustit, dívka se začala bránit. Vytáhla z tašky nůž na ovoce a muže několikrát bodla. Pak se šla sama udat na policii. Muž na následky zranění později v nemocnici zemřel.

Policie dívku po jejím přiznání zatkla, musela dokonce pobývat v psychiatrické léčebně, protože měla psychické potíže. Čin ale vzbudil obrovské sympatie u čínské veřejnosti, která začala dívce vyjadřovat podporu, i proto byla zakrátko dívka propuštěna do domácího vězení. Případ už projednal i soud, číšnici za vraždu hrozil trest smrti. Konečný verdikt nakonec zněl, že dívka je vinná, bude ale propuštěna na svobodu.

Číňanka se ubránila útoku vládního činitele (zdroj: ČT24)

„Trest nedostala ze čtyř důvodů: použila sice nepřiměřenou sílu, avšak na svou legitimní obranu, má omezenou trestní odpovědnost, sama se přihlásila policii a protistrana se dopustila těžké chyby,“ vysvětlil soudní zdroj.

Popularita mladé ženy je dalším důkazem nespokojenosti a hněvu nad způsobem, jakým někteří čínští státní činitelé, představitelé vládnoucí komunistické strany či příslušníci bezpečnostních sil zneužívají svou moc a postavení. Obdobný projev veřejných sympatií vyvolal případ mladíka, jenž zabil šest policistů v Šanghaji, kteří ho ponižovali a týrali při výslechu poté, co přišel nahlásit ztrátu bicyklu.