Rusko-čínské partnerství má pomoct oběma zemím v boji proti krizi

Moskva - Pro Čínu jsou vztahy s Ruskem stálou prioritou. Řekl to dnes při setkání s ruským premiérem Vladimirem Putinem čínský prezident Chu Ťin-tchao. S čínským hostem dnes v Kremlu jednal také prezident Dmitrij Medveděv, který vzájemné vztahy charakterizoval jako strategické partnerství. Prezidenti ve společném prohlášení oznámili rekordní sumu 100 miliard dolarů, které mají obě země utratit ve vzájemném obchodu.

„Čína bude stále hledět na vztahy s Ruskem jako na prioritu své zahraniční politiky. V podmínkách hlubokých a složitých změn ve světě se posilování rusko-čínské strategické součinnosti a naše praktická spolupráce ve všech směrech jeví jako zvláště důležité,“ uvedl Chu Ťin-tchao.

Ačkoli podle Putina jsou vztahy mezi Moskvou a Pekingem ochráněny před politickými a hospodářskými otřesy, krize snížila v prvním čtvrtletí vzájemný obchod o více než dvě pětiny oproti stejnému období loňského roku.

Telefonát Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Rusko pošle Číně ropu, Čína půjčí ruským společnostem peníze

Rusko a Čína podepsaly letos v únoru v Pekingu dvacetiletou dohodu o zásobování Číny ruskou ropou, za což Čína ruským ropným společnostem půjčí celkem 25 miliard dolarů. Za přibližně stejnou sumu Rusko prodalo do Číny v uplynulých 15 letech své zbraně, včetně stíhaček, vrtulníků, bojových lodí či protileteckých systémů.

Medveděv a Chu Ťin-tchao vyzvali k rychlému obnovení šestistranných rozhovorů se Severní Koreou o jejím jaderném a raketovém programu v zájmu snížení napětí. Vyslovili se také proti rozšiřování vojenských bloků, budování protiraketové obrany a zbrojení v kosmu. „Bezpečnost jedněch států nelze zajišťovat na účet druhých, a to ani cestou rozšiřování vojenských spojenectví a vytváření globálních a regionálních systémů protiraketové obrany,“ praví se v dokumentu.

Nejvyšší čínský představitel je v Rusku od počátku týdne, kdy se v Jekatěrinburgu zúčastnil summitů Šanghajské organizace pro spolupráci a takzvané skupiny BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína).