Íránská opozice pokračuje v masových protestech

Teherán - Íránská opozice už pátým dnem pokračuje v protestech proti výsledkům pátečních prezidentských voleb. I dnes se údajně sešly v Teheránu desetitisíce demonstrantů, aby vyjádřily podporu neúspěšnému kandidátovi Míru Hosejnu Músávímu, který ve volbách prohrál s prezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem. Músáví dále trvá na tom, aby byly volby anulovány. Nepřijal tedy úterní nabídku nejvyšší ústavní rady dohlížitelů na přepočítání hlasů ve sporných okrscích.

Íránské úřady v úterý naznačovaly určitou smířlivost, ale dnešní vývoj o tom nesvědčí. Pro zahraniční novináře zůstal v platnosti zákaz účastnit se nepovolených, tedy opozičních akcí. Ministerstvo zahraničí je obvinilo z toho, že slouží jako mluvčí opozice.

Informace se do světa šíří hlavně přes internet - přes stránky YouTube nebo komunikační sítě Facebook a Twitter. Správce Twitteru dokonce na žádost amerického ministerstva zahraničí odložil plánovanou odstávku kvůli údržbě. Íránské revoluční gardy, elitní jednotky podléhající pouze ajatolláhovi, mezitím pohrozily majitelům internetových serverů, aby informace o povolební krizi přestali šířit.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

„Víme také o zatčených íránských novinářích, o lidech, kteří jen vyfotili mobilem pár fotek a dali je na internet,“ uvedl generální tajemník organizace Reportéři bez hranic Jean-Francois Julliard.

Prokurátor v Isfahánu pohrozil trestem smrti usvědčeným demonstrantům a dnes skončili ve vazbě další dva známější kritici režimu. Jedním z nich je šéfredaktor ekonomického listu Sarmájí Saíd Lajláz.

Ačkoli íránské sdělovací prostředky tvrdí, že úterní oddělená shromáždění Ahmadínežádových a Músávího stoupenců byla klidná, záběry z mobilních telefonů účastníků svědčí o nočním násilí, o pálení motorek a popelnic. Ministerstvo vnitra nechalo vyšetřit nedělní zásah islámských dobrovolných milicí na teheránských studentských kolejích, kde podle studentů zahynuli tři muži a jedna žena. Milice vyvolaly v noci na dnešek údajně srážky i v jiných íránských městech.

Vydáno pod