Kvůli prasečí chřipce nepustily dva karibské ostrovy loď do přístavu

Madrid - Kvůli výskytu prasečí chřipky na palubě nepustily karibské ostrovní státy Grenada a Barbados španělskou výletní loď Ocean Dream do přístavu. Na lodi bylo 400 členů posádky a 759 pasažérů. Nákaza virem A(H1N1) se potvrdila u tří lidí z personálu, jedenáct dalších se testuje. Infikovaní jsou v karanténě, loď nyní kotví u ostrova Isla Margarita.

„Nevíme přesně, čím se lidé nakazili. Možná je to jen běžná chřipka. Nechceme ale riskovat to, že by se obyvatelé Grenady virem A(H1N1) nakazili,“ řekla mluvčí grenadského ministerstva zdravotnictví. Devítidenní plavba pořádaná společností Pullmantur měla vést z Aruby přes ostrovy Curacao, Isla Margarita, Grenada, Barbados a Santa Lucía zpět do Aruby.

Jak dnes oznámilo Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), prasečí chřipkou ve světě onemocnělo už 41 600 lidí. Výskyt nemoci potvrdily testy v 84 zemích, virus A(H1N1) připravil o život 175 osob. Za posledních 24 hodin přibylo nejméně 2 300 nových případů. Světová zdravotnická organizace (WHO) minulý týden potvrdila pandemii a vyhlásila nejvyšší stupeň své šestibodové škály pandemického nebezpečí. Farmaceutické firmy už začaly se zkušební výrobou vakcíny proti nové chřipce. Dosavadní očkování proti ní totiž nepůsobilo.