„Matka všech summitů“ bude vyvrcholením českého předsednictví

Brusel - Lisabonská smlouva, irské referendum, předseda Evropské komise a dopady ekonomické krize. To jsou hlavní témata dlouho očekávaného dvoudenního summitu Evropské unie, který dnes pod vedením českého premiéra Jana Fischera začíná pozdě odpoledne v Bruselu a bude vyvrcholením půlročního českého předsednictví.

Na summitu by měly být přijaty záruky, které by mohly umožnit souhlas irských voličů s Lisabonskou smlouvou v nadcházejícím opakovaném referendu. Tyto záruky ale nepůjdou za rámec smlouvy a zajistí, že ratifikace smlouvy v celé EU neohrozí svrchovanost Irska v otázkách daní, potratů, sociálních práv zaměstnanců nebo neutrality. Nadále bude mít zřejmě každá země jednoho eurokomisaře, byť se původně počítalo s jejich redukcí. Irové by naopak na summitu měli oznámit termín opakovaného referenda. Dohoda s Iry bude právně závazná, nebude ale vyžadovat novou ratifikaci národních parlamentů. Stejný právní nástroj použila EU v roce 1992, když vyjednávala ústupky Dánsku, aby napodruhé schválilo Maastrichtskou smlouvu.

Na summitu se probere i předseda komise a dohled nad finančními trhy

Státníci se budou zabývat i nominací na nového předsedu Evropské komise, jejíž složení se mění po nedávných volbách do Evropského parlamentu. Favoritem je dosavadní šéf komise José Manuel Barroso. Jde ale zatím jen o nominaci, konečné potvrzení bude následovat zřejmě na podzim.

José Barroso:

„Potřebujeme více Evropy, nikoliv méně Evropy.“

Barroso v dopise evropským státníkům nastínil v šesti bodech priority, jež chce v případě znovuzvolení prosazovat. Svou vizi fungování komise v příštích pěti letech ale oficiálně představí až na summitu. „Věřím, že v čase krize potřebujeme silnou Evropu a silnou Evropskou komisi více než jindy. Potřebujeme více Evropy, nikoliv méně Evropy,“ píše Barroso. 

Dalším bodem summitu je návrh reformy dohledu nad finančními trhy, který počítá se vznikem nových institucí, které mají především monitorovat situaci v unii a varovat před případnými riziky, aby zabránily opakování nedávné krize. Detaily a míra závaznosti rozhodnutí těchto institucí se budou do podzimu dolaďovat. Jednat by se mělo také o energetických problémech souvisejících s dodávkami ruského plynu a o přípravě balíčku pro prosincový summit o klimatických změnách.

Dnes pozdě odpoledne zahájí summit setkání s předsedou Evropského parlamentu, po něm následuje jednání a pracovní večeře.

Vydáno pod