Chicago zůstává favoritem na olympiádu

Chicago - Chicago zůstává podle odborníků favoritem na pořádání olympiády v roce 2016. A to i po posledním kole představování čtyř kandidátských měst. Vedle Chicaga představily své záměry Mezinárodnímu olympijskému výboru taky Tokio, Rio de Janeiro a Madrid. Kandidátská města se předháněla hlavně v tom, kdo má v době globální ekonomické krize vyšší finanční záruky.

Plány na uspořádání letních her v roce 2016 jsou v Olympijském muzeu v Lausanne ve finálních přípravách. Konečné rozhodnutí ale padne až druhého října, kdy bude Mezinárodní olympijský výbor hlasovat o pořadateli. Kandidáti se snažili přesvědčit výbor o dostatečných rezervách v rozpočtech. 

„Je nutné mít lepší představu o situaci brazilské ekonomiky. Naše země je nyní stabilní a investice se vrací. Za nás mluví čísla,“ podotkl šéf centrální banky Henrique Meirelles. O zárukách Chicaga není pochyb, jeho kandidaturu podpořil i prezident Barack Obama. Ještě nikdo ze čtveřice ale nevypadl ze hry.

„Bude to těžká volba pro mé kolegy, všechna města jsou schopna uspořádat skvělé hry,“ vyjádřil se předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge. Delegáti výboru teď už nesmějí kandidátská města navštěvovat. Toto opatření má předejít podobnému korupčnímu skandálu jako při volbě Salt Lake City, kde proběhly zimní hry v roce 2002.